Trustpilot

Sådan laves et bælte – part 2

bælteproduktion

Vi dykker igen i detaljer med produktionen af et bælte. I denne anden del af føljetonen Sådan laves et bælte kigger vi nærmere på processen fra rå rem til remmen er klar til at få monteret spændet. Du kan finde første del her.

Fra rå rem til bælterem

Den rå rem, som var der føljetonen sluttede ved i første del, er i bund og grund bare et langt stykke lige skåret læder. Næste trin er at lave det til en brugbar bælterem.

produktion-linie

Det første, der skal ske, er at få lavet en spids på remmen og lavet huller i remmen. Denne del er for langt de fleste bælter noget af det, der er blevet automatiseret. Spidsen bliver ikke skåret ud i hånden men bliver stanset med et stansejern, så det bliver pænt og ens hver eneste gang på ingen tid. Det samme gør sig gældende for hullerne. Selv hullerne til at indstille bæltet i har forskellige udformninger, så det skal ligeledes sættes op til hvert bælte. En anden ting, som kommer med i denne proces er mærkningen af bælterne. På bagsiden af remmen (med mindre det er et vendebælte) står bæltets artikelnummer samt størrelse, kollektion, varedeklaration og Bosswiks logo. Det bliver trykt på med farve på absolut de fleste bælter, men det kan også laves som en prægning i læderet.

produktion-stans

Kanterne på remmen virker som en simpel ting, men her er der også et par ting at gøre. For det første skal kanten profileres for at lave en behagelig kant. Når remmen er skåret fuldstændig lige, så giver det også en skarp kant, som kan være ubehagelig i længden. Derfor afrundes kanterne ved at man skære ganske lidt af på siderne.
Derefter skal remmen kantfarves. De færreste bælter har en helt naturlig kant uden farve. Selvom læderet er gennemfarvet, så har fibrene inden i læderet ikke den samme klare farve som for- og bagside. Derfor lægges der farve på kanterne for enten at matche læderet eller give en kontrast.

produktion-profil

Denne del har beskrevet en hel simpel et-lags rem. Der findes væsentlig mere komplicerede konstruktioner, som kræver flere processer og materiale. Fx ved et klassisk bomberet herrebælte, hvor midten er tykkere end kanterne. Det er en rem, der er spaltet i to eller sågar to forskellige remme, som bliver limet sammen med et stykke indlæg i midten. Ligeledes er der ofte en stikning/syning i kanten for at sikre konstruktionen. Remmen kan også være præget med et mønster eller skyggefarvet langs kanten. Så der kan være mange flere processer på en enkelt rem, end der lige kort er blevet gennemgået her.

Sådan laves et bælte – fortsat

Dette var et indblik i den mellemliggende del af bælteproduktionen. I næste udgave er fokus på det sidste til bæltet er et færdigt brugbart bælte.