Trustpilot

Anatomien af et bælte

bælte anatomi

Et bælte er jo bare en rem og et spænde. Eller er det? Det kigger vi på her, når vi gennemgår anatomien af et bælte.

Når man går i detaljer med bælter, som vi gør, må man også bruge de rigtige termer til at beskrive bæltets anatomi. Vi giver her en kort gennemgang af de vigtigste punkter, der giver bælterne form og funktion.

Sløjfe

Helt overordnet er de fleste med på, at der er en rem og et spænde. Hvad de færreste ved eller kender navnet på er sløjfen. Sløjfen sidder i forlængelse med spændet og holder spidsen af remmen inde, når bæltet er lukket. Som vist på billedet er der forskellige udformninger her. Oftest er sløjfen af læder som matcher remmen eller det kan være af metal, som matcher spændet. Der er dog ikke altid brug for en sløjfe.

 

Spænde

Ved spænder skelner vi mellem dornspænder og pladespænder. Et pladespænde dækker for remmen og har sjældent brug for en sløjfe til spidsen af remmen. Et dornspænde er den traditionelle slags, hvor en såkaldt dorn holder på remmen gennem hullerne. Hvis dornspændet er et helspænde, hvor dornen sidder i midten af spændet, så bruges der heller ikke en sløjfe. (Helspænde til venstre og pladespænde til højre)

 

Rem

Læderremme har forskellige karakteristika alt afhængig af typen og kvaliteten af læderet. Det er alene et omfattende emne, som vi gemmer til et senere indlæg, men remmen er trods alt størstedelen af anatomien af et bælte.

Få tænker dog over, at konstruktionen af remmen kan gøres på flere måder. Remmen kan være lavet af ét kraftigt lag læder eller det kan være lavet af to lag, der er limet sammen. Klassiske bælter, som er bomberet, er lavet af to lag læder og et indlæg i midten. Ligeledes er vendebælter lavet af to lag, hvor der er brugt forskellig læder på hver side. En rem af et enkelt lag stiller krav til hudernes tykkelse, hvor det som regel kun er tyrehuder, der er tykke nok. (Bomberet til venstre og enkelt-lag til højre)

 

Kanterne

Kanterne på remmen bliver oftest kantfarvet – enten for at matche læderets farve eller for at give effekt eller kontrast. Ligeledes kan der lægges en stikning (syning) langs kanten. Det klassiske bælte, som er bomberet, har typisk en fin stikning tæt ved kanten. Dette er også med til at sikre, at lagene i remmen holder sammen og ikke skilles ved flere års brug.

 

Her var en lille gennemgang af de væsentlige dele af bæltet. Forhåbentlig er du blevet bare en smule klogere på anatomien af et bælte. Nu er der i hvert fald mere at tænke over, næste gang du skal kigge på nyt bælte.

 

Keywords

  • Dornspænde
  • Helspænde
  • Pladespænde
  • Sløjfe
  • Et-lags bælte
  • Lim bælte
  • Kantfarve
  • Kantstikning