Trustpilot

Slut med sorte bælter (aprilsnar)

sort tyr
De sorte bælter har længe været de absolut mest populære. Det slutter nu. (aprilsnar)

Diskrimination

En sag om race diskrimination blandt de mest udbredte kvægracer, sætter nu en stopper for brugen af sort læder. Da sort læder er meget mere brugt end nogen anden farve, er det gået hårdt ud over besætninger af sort kvæg, hvor driften har måtte fremavle meget mere kvæg i sorte racer. For ikke at gøre forskel på sorte, brune, hvide og blå køer, er fremavling af sort kvæg sat på pause indtil der opnås lige forhold mellem de farvede racer. Det betyder bl.a. at folk må finde en anden farve end sort at spænde om livet. “Det er en dom i en principsag, der får konsekvens for rigtig mange mennesker,” udtaler jurist Morten Koberg fra brancheorganisationen Dansk Koologisk Institut.

Måske en løsning

Der er dog allerede snedige folk i branchen, som har fundet et hul i afgørelsen. Den traditionelle danske sortbrogede race kan vise sig at afhjælpe manglen på sort læder. Da det ikke er afgjort om en sortbroget ko er sort med hvide pletter eller hvid med sorte pletter, er den ikke omfattet af sanktionen. Derfor kan det muligvist lade sig gøre at skære bælter ud af de sorte dele, så længe man skærer udenom de hvide pletter. Det kan vise sig at have en positiv virkning på de brune køer, der ellers ville være for skud til at levere brune bælter, som er det næstmest populære læder. De kan måske derfor aflastes i driften, så de brune køer i stedet kan fokusere på at producere kakao.