Trustpilot

Ægte læder

ægte læder
Ægte læder til bælter er et kvalitets stempel i sig selv, men selv indenfor ægte læder er der forskel i kvaliteten.

Hvad er ægte læder til bælter?

Helt fra bunden kommer læder fra huder (oftest køer), som bliver garvet, for at konservere huderne. Garvningen stopper den naturlige forrådnelsesproces, der sker i huderne. To af de mest anvendte garvningsformer er kromgarvning og vegetabilsk garvning. Hvis ikke spildevandet fra kromgarvning bliver håndteret meget striks kan det have store konsekvenser for naturen. Vegetabilsk garvning bruger naturlige tanniner fra fx bark og kastanjer. Denne naturlige garvesyre er væsentlig bedre for miljøet end den kemiske proces. Ved Bosswik bruger vi udelukkende vegetabilsk garvede huder, så vi kan stå inde for forarbejdningen. Vi modtager hele huder fra garverierne, som vi så selv skærer, behandler og syer til bælter. Vi bruger garverier i Europa – primært italienske garverier, som har en lang tradition indenfor faget. En stor del af huderne kommer fra tyre, fordi disse huder er en anelse tykkere, hvilket er nødvendigt til et-lags bælter.

Noget er bedre end andet

Nogen kender måske begrebet kernelæder, som det bedste læder. Det er til dels også rigtigt, da det er den midterste del af huden som har været over ryggen på koen. Her er strukturen oftest finere og mere ensartet, men når man laver bælteremme på omkring en meter, må man bruge hele huden. Derfor kan en rem være delvis kernelæder. Vi går i stedet op i om læderet er narvlæder eller spaltlæder. Narvlæder er oversiden af koens hud, hvor hårene har været og spaltlæder er bagsiden af huden. Ved at spalte huden (dele den i tykkelsen) kan man fx få et separat stykke spaltlæder eller fx narvlæder til oversiden af et to-lags bælte. Narvlæderet er den absolut bedste slags læder. Den patinerer bedre med årene og overfladen er mere hårdføre. Kigger man rigtig tæt på, så kan man ane hårsækkene som bitte små huller i overfladen. Det kan ses på nedenstående billede. Spaltlæder har stadig læderets gode holdbarhed, da det stadig består af stærke fibre. Det vil også patinere lidt over tid, men ikke i samme grad som narvlæder.

Uægte læder

Der findes også læder, som ikke har så meget med læder at gøre. Bonded læder eller regenereret læder indholder læder granulater som er bundet sammen af en silikonemasse. Det svarer lidt til en spånplade af læder. Får læderet en lille brist, så kan en rem mere eller mindre rives over med hænderne. Rigtig læder har nogle stærke fibre der gør, at selvom der skulle komme en brist eller et snit i læderet, så holder det stadig sammen pga. fibrene. Bonded læder har samme styrke som plastic, så lædervarer af bonded læder har ofte en ringe levetid. Vi mener ikke, at det har noget med læder at gøre, så derfor bruger vi det heller aldrig i vores bælter. Man kan dog stadig købe det som ægte læder. En afgørelse i sø- og handelsretten bestemte, at så længe der er bare 5 % ægte læder på et bælte, så må bæltet mærkes som ægte læder.

Kend forskel

Derfor mærker vi i stedet vores bælter med symboler, der indikerer, om det er narvlæder eller spaltlæder. Nedenstående kan du se vores symboler, som er lavet i samarbejde med Teknologisk Institut. Fra venstre mod højre betyder de: Et-lag narvlæder, et-lag spaltlæder, narvlæder på både for- og bagside, narvlæder på forside og spaltlæder på bagside, spaltlæder på både for- og bagside. læder symbol